uyelerimizanlatiyor_koroplast_gulsunmersin

Gülsün Mersin
Koroplast Pazarlama Direktörü

Üyelerimiz Anlatıyor
22 Nisan 2022

“Yaşanabilir Bir Dünya Birlikte Kolay” Sürdürülebilirlik Projesi

Koroplast, 1981 yılında ilk çöp torbasını piyasaya sunmuş, Türkiye pazarında “yeni bir sektörün yaratılmasına” öncülük etmiştir. Tam 41 yıldır tüketicilerin her adımda hayatını kolaylaştırmayı hedeflemiş, tüm ürün ve hizmetlerini modern hayatın gereksinimlerini ve onların ihtiyaçlarını gözeterek şekillendirmiştir. Bugün sektördeki yüzde yüz marka bilinirliği doğrultusunda vizyonu ve hedefleri ile örtüşecek iletişim çalışmalarına aralıksız devam etmektedir. Evsel katı atık yönetimi başta olmak üzere, sürdürülebilirlik yolculuğunda ürünleriyle tüketicilerine tasarruf sağlatmak, geri dönüşümün önemini anlatmak markanın kendini en yalın ve doğru şekilde ifade edebilmesi bakımından önem kazanmaktadır. 

Koroplast gerçekleştirdiği her sosyal sorumluluk çalışmasının uzun soluklu olmasını amaçlamaktadır. Bu doğrultuda ürettiği ürünler, çevre temizliği ve geri dönüşüm çalışmaları kapsamında sürdürülebilirlik çatısı altında konuyla örtüşen, bağlantılı ve alanında çalışmalar yapan STK’lar ile iş birlikleri yapmaktadır. 

Dünya için kısa soluklu hayata geçirilen projeler maalesef yeterli değildir. Bugün dünyamızı korumazsak ve eski haline getirmek için harekete geçmezsek geç kalacağımızın, doğal kaynaklarımızın tükeneceğinin farkındayız. Hayatımızda ve çevremizde köklü değişiklikler yaparak yaşanılabilir bir dünyaya sahip olmak için adımlar atmalıyız. Bu kapsamda toplum nezdinde bir bilinç oluşturmak ve uzun vadede çeşitli projelerle bu bilinci beslemek gerekmektedir. Geleceğimizin mimarı olan çocuklara bugünden sürdürülebilirlik ve geri dönüşümü aşılamak için bizlere de bu konuda büyük görevler düşmektedir.

Çocuklara bugünden çevre bilinci kazandırmayı görev edinen Koroplast, duyarlı, şeffaf ve etik kurumsal sosyal sorumluluk anlayışı çerçevesinde, geleceği şekillendirmenin önemli olduğunun bilincindedir. Dünyayı korumak ve daha iyi bir yarın için sürdürülebilirlikle ilgili öğretici görevi üstlenmekte, geri dönüşümün önemine vurgu yaparak kaynakların daha iyi kullanılması için kitlelerde farkındalık oluşturmak adına projeler hayata geçirmektedir. 

40. yılını kutladığı 2021 yılında “Yaşanılabilir Bir Dünya Birlikte Kolay” sürdürülebilirlik projesi ile evsel atıkların büyük bölümünün sanılanın aksine “çöp olmadığının” ve bu atıkları ayrıştırmanın önemine değinmekte, çevre için A’dan Z’ye atılacak her adımda “Yaşanılabilir Bir Dünya Birlikte Kolay” mottosu altında iletişimlerini sürdürmektedir.

Konuya dikkat çekmek amacıyla yüzde 80’i geri dönüştürülmüş malzemelerden üretilmiş ve tekrar geri dönüşebilen “Koroplast Geri Dönüşüm Torbası”nı üretmiştir. Geçmişte yapılan çöp torbası bağışlarını, çevreye olan duyarlı tutumunu daha da pekiştirmek adına, atık toplamak ve ayrıştırmak isteyenlere destek vermekte ve “Geri Dönüşüm Torbası” göndermeye devam etmektedir.

Koroplast, projenin ilk adımı olarak 2021 yılında başlattığı “40 farklı noktada atık toplama hareketi” kapsamında STK’lar, belediyeler ve gönüllülerle birlikte bir ekip kurarak Türkiye’nin birçok ilinde bu farkındalığın oluşması için çalışmalar yapmıştır. Ağustos ve Eylül aylarında İstanbul, Adana, İzmir, Antalya, Kocaeli, Mersin illerindeki sahiller, tabiat parkları ve yeşil alanlar Koroplast çalışanları ve gönüllülerden oluşan bir ekiple temizlenmiştir. Toplam 18.257 geri dönüşüm torbası ile 8.000 kg atık toplanmış, ayrıştırılarak geri dönüştürülmesi için ilgili belediyelerin geri dönüşüm tesislerine teslim edilmiştir.

Aynı zamanda “40 farklı noktada atık toplama hareketi” dahilinde toplanan atıkların geri dönüştürülmesi ile oluşturulan ve geri dönüşüm bilincini küçük yaşlardan itibaren aşılamak amacıyla “Kuşlara Fısıldayan Kız” çocuk kitabını hayata geçirmiştir. Mart ayında lansmanı yapılan kitabın 1.000 adetinin dış kapağı, toplanan bu atıkların geri dönüşümünden oluşturulan özel plastik kapak ve sayfaları da geri dönüşümlü kağıttan üretilmiştir.

Sürdürülebilirlik projesi kapsamında “Yaşanılabilir Bir Dünya Birlikte Kolay” mottosu ile geri dönüşümün sürdürülebilir bir yaşam için önemini vurgulamak ve çocuklara farkındalık kazandırmak amaçlanmıştır. 

Bu doğrultuda Türkiye’nin sevilen çocuk yazarlarından Sara Şahinkanat tarafından ilgi çekici, keyifli ve farkındalık yaratan bir dille kaleme alınan, Hüseyin Sönmezay’ın resmettiği “Kuşlara Fısıldayan Kız” kitabında çevre bilincinin önemi vurgulanmakta; doğaya ve çevreye zarar verebilecek atıkların geri dönüştürülebileceği ve yeniden kullanılabileceği Kora karakteriyle anlatılmaktadır. Ayrıca, her daim ulaşılabilir olması için dijital kurgusunun yapılıp animasyonlarla hareketlendirilen “Kuşlara Fısıldayan Kız” kitabına www.koroplast.com.tr sitesi üzerinden de ulaşılabilmektedir. Böylece çocuklar kitabı okurken eş zamanlı olarak bir anlatıcı tarafından dinleyebilmektedir. 

Hikaye kitabıyla farkındalık yaratmayı hedefleyen Koroplast, oluşturduğu “Dönüşüm Kahramanları” web sitesi ile çocukların eğlenerek bilgi sahibi olmasını sağlarken, onları geri dönüşüme dair somut eylemlere karşı da teşvik etmeyi amaçlamaktadır.

Aynı zamanda yürütülen sürdürülebilirlik projesi kapsamında ÇEVKO ve TOÇEV ile bir iş birliği gerçekleştirmiştir. ÇEVKO’nun desteği ile geri dönüşüm eğitim içerikleri hazırlanmış, onlardan yararlanarak TOÇEV’in katkısı ve yönlendirmesiyle ilk öğretim seviyesindeki çocuklara yönelik eğitici ve öğretici online eğitimler hazırlanmıştır.
  
Türkiye genelindeki TOÇEV öğrencileri ile 28 – 31 Mart tarihleri arasında Samsun ve Çanakkale’de belirlenen okullarda başlayan, geri dönüşüm bilincini çocukluktan oluşturmak üzere tasarlanan eğitimlerle toplam 10 okulda 3.432 çocuğa eğitim verilmiştir. “Kuşlara Fısıldayan Kız” hikaye kitabından da ilham alınarak hazırlanan eğitimlere, 25 - 28 Nisan tarihleri arasında Adana ve Mardin’de toplam 5 okulda devam edilecektir. Yine mayıs ayında farklı illerde verilecek eğitimlerle toplam 20 okulda binlerce çocuğa ulaşılacaktır. Çocukların okurken hem öğrenip hem keyif alacağı hikaye kitabı yine TOÇEV aracılığıyla eş zamanlı olarak okullara dağıtılacak, oluşturulan bilincin davranışa dönüşmesini teşvik etmek amacıyla geri dönüşüm üniteleri ihtiyaç halinde eğitim verilen okullara konulacaktır. 2022 – 2023 eğitim öğretim döneminde ise okul sayısını artırarak daha fazla çocuğa ulaşmayı planlamaktadır.   

Bu kapsamda, Koroplast ilerleyen dönemlerde de ses getirecek projeleri hayata geçirmeye ve “Yaşanabilir Bir Dünya” için çalışmaya devam edecektir.