Unstereotype Alliance Platformu Türkiye Çalışmalarına Başladı
Unstereotype Alliance Türkiye bölümünün lansmanı 13 Aralık Cuma günü Istanbul’da yapıldı. Reklamda Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Kurulu (RTCEK) öncülüğünde, UN Women koordinasyonuyla yürütülecek olan platformun açılışına Reklamverenler Derneği Başkanı Ahmet Pura ile UN Women Avrupa ve Orta Asya Bölge Direktörü Alia El-Yassir ev sahipliği yaptı.
Reklamveren markaların üst düzey temsilcilerinin yanı sıra, reklam profesyonelleri, sektör örgütleri ve çok sayıda basın mensubunun katıldığı etkinliğin açılış konuşmasını yapan Ahmet Pura, “Bugün sadece Türkiye için değil, tüm dünyada toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda önemli bir adım attık. Reklam sektörü bizim kendi bahçemiz. Reklamın dönüştürücü etkisini olumlu yönde etkileyecek bir çalışmanın sorumluluğunu alıyoruz. Dünya genelinde yapılan araştırmalar, reklamın toplumda eğitici etkisinin yüksek olduğunu gösteriyor. Biz en iyi bildiğimiz yolda yürüyerek bu dönüşümün öncüsü olacağız. Reklam sektöründe imza atacağımız toplumsal cinsiyet eşitliği konusundaki çalışmaların, ileride farklı sektörlerin ve yasal düzenlemelerin önünü açacağına olan inancımız tam. Bu vesileyle sektörün tüm paydaşlarını iş birliğine davet ediyorum. Reklam ajanslarının ve reklamverenlerin kampanya hazırlık süreçlerinde gereken özeni göstermesi en güçlü adımlardan biri. Bunun yanında akademisyenlerin eğitim süreçlerinde bu konuyu vurgulaması, medyanın yönlendirici konumda görev alması büyük önem taşıyor. Elbette en kritik görev izleyicilere, takipçilere düşüyor; sektörün çalışmalarını denetleyecek, uyarılarda bulunacak olanlar yine izleyicilerimiz” şeklinde konuştu.
UN Women’ın sağladığı desteğin, bir kaldıraç görevi göreceğini ifade eden Pura, sözlerine şöyle devam etti: “Şimdiden dünyada örnek olarak gösterilen reklamda toplumsal cinsiyet eşitliği çalışmalarımız, UN Women’ın da katkısıyla bir dünya projesine dönüşüyor. Bugün tüketicilerde de bu alanda bir dönüşümün başladığını görüyoruz, Unstereotype Alliance platformunun çalışmalarıyla tüketici artık denetleyici konumuna gelecek, sektörün takipçisi olacak. Bugün üreteceğimiz her kum tanesi, yarın üzerinde güneşleneceğimiz bir kumsala dönüşecektir. UNWomen’ın küresel know-how’ı ve Unstereotype Alliance’ın elindeki araç ve verilerin, reklamları dönüştürme yolculuğunda büyük destek olacağına inanıyorum.”
Ahmet Pura’nın sözü devrettiği UN Women Avrupa ve Orta Asya Bölge Direktörü Alia El-Yassir konuşmasında “Türkiye’de öncü firmaların verdiği bu taahhüt daha eşit ve saygın bir dünya yaratmak için reklamcılığın gücünü kullanma amacı taşımaktadır. Böylece, Türkiye, global platformun ulusal ayağını kuran ikinci ülke olmuştur.
UN Women Stratejik Ortaklıklar Direktörü Daniel Seymour, New York’tan ilettiği mesajda şunları ifade etti: “Unstereotype Alliance Türkiye platformunun kurulması yalnızca Türkiye ve bölge için değil, medya ve reklamlardaki zararlı kalıp yargıların ortadan kaldırılması amacı taşıyan Unstereotype Alliance’ın küresel çabaları için çok önemli bir kilometre taşıdır.”
Reklamverenler Derneği Başkan Yardımcısı Ayşen Akalın ve UN Women Türkiye Ofisi Programlar Müdürü Zeliha Ünaldı, Unstereotype Alliance platformunun çalışma hedeflerini ve Türkiye’deki çalışma yapısının ne olacağı konusunda detaylı bir sunum gerçekleştirdi.
Toplantının kapanış konuşmasını yapan UN Women Türkiye Ülke Direktörü Asya Varbanova, cinsiyet eşitsizliğinin yüzde 100 önüne geçen ülke olmadığını belirterek, “Kadınlar güvenle yürüyebilecekleri bir dünya istiyor, bunu reklamlar ile sağlayabiliriz. Bir ülkenin kanunlarını değiştirmek davranışlarını değiştirmek anlamına gelmiyor, insan davranışlarını değiştirebilmek de reklam sektörünün işidir” dedi.
Unstereotype Alliance Platformunun Hedeflerini üç madde ile özetlersek;
- Çeşitlilik ve kapsayıcılığı ön plana çıkararak iş ortamlarında kalıp yargılardan uzak bir çalışma kültürünün teşvik edilmesi,
- Reklam içeriğinde klişelerden arındırılmış eşitlikçi tasvirler için şirketlerin uyması gereken ilke ve kılavuzların geliştirilmesi,
- Halk arasında farkındalık yaratan iletişim yolları ile kalıp yargılara ve ayrımcılığa son verecek olan eylemlerin teşvik edilmesidir.
Türkiye’deki çalışma yapısına ilk etapta katılım sağlayacak firmalar; Avon, Coca-Cola Colgate-Palmolive, Eczacibasi Holding, Eti Gıda A.Ş., Johnson&Johnson, Kantar Media, Koc Holding, P&G, Publicis Groupé, Unilever, Vodafone ve WPP 13 Aralık’ta imzalarını attılar.