Şeffaflık, Sürdürülebilirlik ve Güçlü Bir Geleceğe Yönelik Adımlar
2024 yılı, reklam ve pazarlama sektöründe artan medya yatırımlarıyla öne çıktı. Tahmini Medya ve Reklam Yatırımları 2024 raporuna göre, yılın ilk altı ayında toplam 11,78 milyar TL’lik yatırım gerçekleşti ve yıl sonunda bu rakamın 300 milyar TL’ye yaklaşması bekleniyor. Bununla birlikte, REPİD’in 2023 yılında yaptığı araştırmaya göre, sektörün 2,5 kat büyüme potansiyeli bulunuyor.
Toplam reklam yatırımlarının %93’ünü TV ve dijital mecralar oluşturuyor. Dijitalde performans ölçümü oldukça detaylı yapılabiliyor olsa da, rekabet ölçümü ya da toplam erişimi görememek gibi ölçümlemenin eksik noktaları bulunuyor.
Reklamverenler açısından yatırımın geri dönüşü giderek daha kritik bir öneme sahip olurken, Başkanımız Ahmet Pura’nın değişiyle “nevi şahsına münhasır bir ölçümleme sistemi”ne ihtiyaç daha da netleşmekte.
Bu ihtiyacı gidermek amacıyla Haziran 2024’te kurulan Medya Ölçüm Konseyi, tüm mecra ölçümlerini tek çatı altında birleştirerek sektörde şeffaflık ve hesap verilebilirlik sağlamayı hedefliyor. T.C. Ticaret Bakanlığı ve Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) desteğiyle, Reklamverenler Derneği (RVD), Reklamcılar Derneği (RD), Televizyon İzleme Araştırmaları Anonim Şirketi (TİAK), Radyo Dinleme Hizmetleri Organizasyon Tanıtım ve Yayıncılık Anonim Şirketi (RİAK) ve aday üye olarak REPİD’in katılımıyla kurulan Konsey, medya izleme ve araştırma metotlarında standartları oluşturmayı ve sektör ihtiyaçlarına uygun yeni yöntemler geliştirmeyi amaçlıyor. Sektörümüzün sağlıklı büyümesine en büyük katkıyı sağlayacak ve ölçümlemede, belki de dünyaya örnek olacak bir sistem ile yeni bir döneme başlıyoruz.
Yeni Mecramızın Adı: Perakende Medya
Son yıllarda dijital medya yatırımlarında hızlı büyüyen iki mecranın; Perakende Medya ve Influencer Pazarlaması olduğunu görüyoruz. Pandemi sonrası hızla yükselişe geçen Perakende Medya, 2024’te küresel çapta 150 milyar dolarlık reklam yatırımı çekmesi beklenen yeni bir mecra olarak dikkat çekiyor. Bu alanın sunduğu fırsatlar kadar, beraberinde getirdiği zorluklara karşı da sektörün hazırlıklı olması gerekiyor.
“Sorumlu Bir Influencer” Olmak ya da Olmamak…
Sosyal medya ekosisteminde organik ve inorganik büyümenin hız kazanması, sosyal ticaretin artışı, Influencer Pazarlamasını markaların bütçelerinde daha büyük bir yer tutar hale getirdi. Bu gelişme beraberinde düzenleme ihtiyacını da getiriyor. Reklam Kurulu (REK) ve Reklam Özdenetim Kurulu (RÖK) iş birliğiyle başlatılan Sorumlu Sosyal Medya Etkileyicileri Eğitim Projesi, sosyal medya etkileyicilerinin, pazarlama iletişimi çalışmalarında bilinçlenmesini ve marka-tüketici ilişkisinin daha sağlıklı yönetilmesini amaçlıyor. İlk eğitimler büyük ilgi gördü ve 2025’te reklamverenler ile beraber ajansları da kapsayacak şekilde genişletilmesi planlanlandı.
6. Reklam Konseyi Kararları, 2025 Önceliklerinin Altını Çizdi
Bu yıl altıncısı düzenlenen Reklam Konseyi, geniş bir katılımla 23 Ekim 2024’te T.C. Ticaret Bakanlığı Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğü’nün koordinasyonuyla Ankara Söğütözü Yerleşkesi’nde toplandı. “Kişisel Veriden Reklama” temasıyla gerçekleştirilen toplantıda, sektörün mevcut sorunlarına dair çözüm önerileri masaya yatırıldı ve önemli kararlar alındı. Konseyde uzlaşıya varılan üç temel karar şunlar oldu:
Reklamda sürdürülebilirlik projelerinin desteklenmesi,
İnsan kaynağı politikalarının geliştirilmesi için akademi kurulması,
Sektörel ödüllerin daha şeffaf ve denetimli hale getirilmesi.
Reklam Konseyi’nde alınan kararlar arasında yer alan sektörel ödüllerin daha şeffaf ve denetimli hale getirilmesi, çok önemli ve irdelenmesi gereken bir konu başlığı olarak karşımıza çıkıyor. Bu karara bağlı olarak; Reklam Kurulu herhangi bir objektif kriter veya ölçümlemeye dayanmadan verilen sektörel ya da bireysel olsun tüm ödüllerin, tüketicilerde güven oluşturmak amacıyla reklamlarda kullanmasına, tüketicilerin yanıltılmasına izin vermeyeceğini açıkladı ve kararlılıkla takip edileceğini duyurdu.
Güç Birliği’nin Yeni Adı: REPİD
Sektörümüzün en kapsayıcı çatı örgütü konumunda olan Reklam ve Pazarlama İletişimi Derneği (REPİD)in de önümüzdeki dönem için belirlediği üç odak alanı;
Bütünsel medya ölçümü,
Yeni teknolojiler ve yapay zekâ uygulamaları,
Sürdürülebilirlik kriterlerinin oluşturulması.
Bu bağlamda REPİD, sürülebilirlik çalışmalarında çok büyük bir adım atarak, reklam sektöründe karbon emisyonlarının neden olduğu iklim krizine karşı küresel çapta başlatılan Ad Net Zero inisiyatifinin imzacısı ve Avrupa Hub’ı Türkiye temsilcisi oldu. Pazarlama ve iletişim sektöründe net sıfır karbon emisyonu hedefiyle, operasyonel faaliyetlerden, tüketici farkındalığına kadar tüm iletişim süreçlerini kapsayan beş maddelik bir aksiyon planı imzalandı.
REPİD kurucuları arasında yer alan Reklamverenler Derneği olarak biz de tüm üyelerimize önemli bir çağrı yapıyoruz: Sektörümüzün geleceğine yön vermek için sizleri Ad Net Zero Destekçisi olmaya ve sürdürülebilir bir geleceğe, pazarlamanın gücünü kullanarak katkıda bulunmaya davet ediyoruz!
Her Sınav Bir Fırsat Olsun!
Reklam sektörü, değişimin ve yaratıcılığın gücünü içinde barındırır. Zor bir yıl bizi beklese de zorluklar yenilikçi çözümler üretmeye teşvik eder. 2025’in getirdiği her sınav, sektörümüzü daha şeffaf, daha sürdürülebilir ve daha güçlü kılacak fırsatlara dönüşebilir.
Bu yıl da birlikte üreterek, öğrenerek ve dönüşerek geleceği şekillendireceğiz.