Cannes Lions’da Reklamda Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Kurulu Etkisi!
Dünya Reklamverenler Federasyonu’nun (WFA) katkılarıyla, UNWomen tarafından belirlen üç pilot ülkeye (Türkiye, Brezilya ve Güney Afrika) yapılan çağrının ardından, Unstereotype Alliance’ın Türkiye Bölümü’nün Reklamda Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Kurulu (RTCEK) liderliğinde kurulmasına karar verildi. Cannes Lions International Festival of Creativity kapsamında düzenlenen bir oturumda dünya reklamcılık sektörü temsilcilerine lanse edilen ve Kasım 2019’da hayata geçirilecek iş birliği, Türkiye’deki reklamların toplumsal cinsiyet eşitliği açısından dönüşümünde stratejik destek alınacağı anlamına geliyor.
RTCEK Sözcüsü ve Reklamverenler Derneği Başkanı Ahmet Pura; UNWomen’ın küresel know-how’ı ve Unstereotype Alliance’ın elindeki araç ve verilerin, reklamları dönüştürme yolculuğunda büyük destek olacağını ifade ederek “Kalıp cinsiyet yargılarından arınmış reklamların toplumu dönüştürme yolunda en önemli kaynaklardan biri olduğunu biliyor, sektör içindeki ve global ölçekteki iş birlikleri ile hedefimize daha hızlı ulaşacağımıza inanıyoruz. RTCEK’in kurulduğundan bugüne destek veren tüm şirket, kurum ve kişilere gönülden teşekkür ediyorum.” dedi.
“Reklamın Dönüştürücü Gücünü İyi Bir Gelecek İçin Kullanacağız”
Cannes’da gerçekleştirilen törende Reklamda Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Kurulu adına konuşma yapan Ezgi Tokman, “Reklamcılar Derneği, Reklamverenler Derneği ve UNWomen başkanlığındaki Unstereotype Alliance Türkiye çalışmaları adına buradayım. Cinsiyet eşitliği yolculuğumuz iki yıl önce başladı. Sektörler arası iş birliğine ihtiyaç olduğu açıkça ortadaydı ve Reklamverenler Derneği harekete geçerek “Reklamda Cinsiyet Eşitliği Kurulu”nu kurdu. O zamandan beri; 30'dan fazla şirket, reklam ajansı, endüstri kuruluşu, medya, STK ve üniversite temsilcilerinden oluşan bir topluluk, Türkiye'de daha ilerici bir reklam ortamı için gönüllü olarak çalışıyor. Yolumuzun uzun olduğunu, sürekli ve toplu hareket gerektirdiğini kabul ediyoruz ama reklamın cinsiyet algılarını dönüştürmek için kapsayıcı ve en etkili araç olduğunu biliyoruz. Türkiye’deki reklam sektörü, reklamın bu dönüştürücü gücünü daha iyi bir gelecek için kullanmaya kararlı.” dedi.
Reklamda toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması konusunda yapılacak olan çalışmalara destek olan markalar arasında; Avon, Bayer, Coca-Cola, Colgate-Palmolive, Eczacıbaşı, Eti, Hayat, Johnson&Johnson, Kantar Media, Koç, L’oreal, Mullenlowe, Nestle, Ogilvy, P&G, Rafineri, Pınar, Uludağ, Reckitt Benckiser, Unilever, Vodafone, WPP, Yıldız Holding ve Zer bulunuyor. Aynı zamanda İletişim Danışmanlığı Şirketleri Derneği (İDA), Reklamverenler Derneği (RVD), Kozmetik ve Temizlik Ürünleri Sanayicileri Derneği (KTSD), TOBB Kozmetik ve Temizlik Ürünleri Sanayi Meclisi, Mobile Marketing Association (MMA), IAB Türkiye, Professional Women’s Network İstanbul (PWN), Reklamcılar Derneği (RD), Bahçeşehir Üniversitesi, İstanbul Ticaret Üniversitesi, Radyo Dinleme Hizmetleri Organizasyon Tanıtım ve Yayıncılık Anonim Şirketi (RİAK), Reklamcılık Vakfı, Reklam Özdenetim Kurulu, Türkiye Araştırmacılar Derneği (TÜAD) ve Açıkhava Reklamcıları Vakfı (ARVAK) paydaş üye olarak çalışmalarda yer alıyor.